Zbirku molitava Blagopohvaljenije Bogorazumija je napisla Jelena Vrsajkovic 1990 godine u Beogradu. Knjiga je objavljena 1995 u izdanju Acta Serbica sa blagoslovom vladike sabacko-valjevskog Lavrentija.

Recenzenti:
Prof. Dr. Dimitrije Kalezic dekan Bogoslovskog Fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu
Prof. Dragan Terzic, Protojerej-stavrofor

In the photograph: on the right Fr. Petar (holding a red rose), Bishop Luka Kovacevic, Sister Mary Jelena, Sister Haritina and Mother Matrona followed by Serbs who live in Australia (Litany, Melbourne, Australia 1996).
BLAGOPOHVALJENIJE BOGORAZUMIJA
Zbirka molitava
HUMBLE PRAISE TO GOD'S WISDOM
Prayer book

Friday, January 15, 2010

Slavska himna svetom Jovanu Krstitelju

Na dan slave tvoje, sveti Jovane, blagoslovi trpezu tebi u cast . Velicamo te Krstitelju, mirom blagoslovi Slave tvoje dan.

Slavska himna svetom velikomuceniku Georgiju

Sveti velikomucenice Georgije, slava i hvala tebi u delima tvojim. Gospode pomiluj, svetim mirom blagoslovi, uslisi molitve precasni Gospode Hriste, sveti velikomucenice Georgije udostoji.

Da blagodat Bozja bude u nama, blagodacu Svetoga Duha trpeza Slave tvoje u tvojoj svetoj casti da udostoji nas, na mir zdravlje i Spasenje sveti velikomucenice Georgije blagoslovi nas.

Molimo se na dan Slave tvoje ozivi molitvama duse i prosvetli um nas, izbavi nas od lukavsta i nevolje, sveti velikomucenice Georgije pobedi svaka zla.

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha velicamo Slave tvoje dan, sveti velikomucenice Georgije moli Boga za nas.

1. Jelana Vrsajkovic je sacinila  notni zapis za ovu himnu.

Molitva za izbor novog patrijarha

U ime Oca i Sina prizivom Svetoga Duha molimo se za izbor novog patrijarha, volja Gospodnja da bude i slava Bogu radi svega. Rasudi Vladiko Hriste, blagoslovi i postupi po Pravdi Bozjoj, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva svetoj velikomucenici Varvari

Sveta velikomucenice Varvara - sa molitvama svete mucenice Julijane koja je u stradanju tvome pristupila razoblicavanju pagana, i sa tobom postradala velikomucenickom smrcu, verom u Hrista nas ukrepi da i mi istrajemo u svim  stradanjima svojim. Sveta velikomucenice Varvara moli se za nas, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva svetoj velikomucenici Nedelji

Sveta Nedeljo koja nisi odbacila Hristove nauke i postradali se velikomucenice od opakih pagana, i sa recima molitve Hristu si predala dusu koji je molitve tvoje uslisio i izbavio telo tvoje od dzelatovog maca , moli Hrista Boga za nas. Slava svim devstvenicama - neporocnim svetim devojkama Hrista Boga nasega, sda i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva svetoj Tekli Ravnoapostolnoj

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha sa svetim apostolom Pavlom, sveta Teklo Ravnoapostolna, prva nevesto Hristova, moli se za nas, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva svetoj mucenici Ermioni

Velika je blagodat Duha Svetoga, veliki je Bog hriscanski 1 sto cerku jevandjelista svetoga apostola Filipa Ermionu isceliteljkom na zemlji ucini, i u Carstvo Nebesko za Hristovu nevestu udostoji. Sveta mucenice Ermiona sa apostolom Filipom moli se za nas. Molitvama tvojih casnih sestara, od casnoga oca jevandjelista Filipa, koje su ljubav Bogu prinosile i devojke do veka ostale, sveta Ermiona moli Boga za nas, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

1. O.Justin, Zitija svetih devojaka, str.6. "Veliki je Bog hriscanski" bile su reci svete mucenice Ermione kada je Bog cinio cuda da bi onemogucio dzelate da muce svetiteljki u uzeglom kazanu.

Molitva svetoj Anastasiji Uzorjesiteljnici

Sveta Anastasia koja si primila Hrista i u podvizima pruzila reci utehe i uzor milosrdja za nas, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha u uzoru svome nas osnazi i ucvrsti, sveta Uzorjesiteljnice u svojoj dobroti moli se za nas, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Wednesday, January 13, 2010

Molitva prepodobnoj mati Petki - Paraskevi

Ravnoangelna mati nasa, koja si se odrekla sebe, primila krst i posla za Hristom Bogom nasim u svetim delima zivota svog, i u suzama, postu i molitvama priblizila se Spasitelju Hristu Bogu, ucini nas hristoljubivim. Predaj nas Bogu ravnoangelnim molitvama svojim i na sudnji dan zaodeni nas u cistotu da bi pred svetim arhandjelom Mihajlomdusa nasa cula reci blagodati Boga svog. Pomoli se Bogu za milost Izbavitelja nasega - kojega se ranom iscelismo1 miloscu Jedinosusne Istine, i za reci utehe narodu svome. Da put nas ukrepi u dostojanju. Da ne slusaju sinovi coveciji reci neznabozaca koji su se uzdigli u zemlji ovoj sa hlebom koji zatire i ubija duse, ne priznajuci Gospoda, onih koji prolamaju sveta nada nja nasa i vaspitavaju decu u neznanju, onih koji "zderu duse, otimaju blago i dragocene stvari , umnozavaju udovice" 2, i ne "razlikuju sveto od oskrnavljenoga, i necisto od cistoga ne raspoznaju".3 Vrati ih nazad da im se ne sudi krvlju i kamenjem i prokletstvom. Sveta mati nasa, moli se za nas.
Slava Ocu i Sinu i Scvetome Duhu i cast dostojnoj ravnoangelnoj Matero Paraskevi, sada i uvek i u sve vekove. Amin
1. Petar.2,24
2. Jezekilja. 22,25
3.Jezekilja. 22,26

Molitva svetim nevestama Hristovim

Svete neveste Hristove, koje ste, prezrevsi sve sto je vremensko, dobile ono sto je vecno1 pristupisvsi Hristu mladencu, i postradale za ljubav njegovu mucenickom smrcu, molite Boga za nas.

Svete mucenice, koje ste prezrele sve sto je pagansko, i gonjene postradale u svireposti bezboznika, molite Precistu Bogorodicu Djevu blagoslovom svojim da udostoji nas.

Sveta velikomucenice Irina, prepodobnomucenice Fevronija, sveta mucenice Glikerija, sveta mucenice Hristina, prepodobna device Evpraksija, sveta ravnoapostolna Nina Gruzijska, sveta device i mucenice Agnija, sveta velikomucenice Efimija, sveta djakoniso Olimpijada, sveta mucenice Serafima, i sve Svete Mucenice, prepodobne device i svete devojke molite Boga za nas.

Molitvama Svetih Nevesta Tvojih, Gospode Hriste i molitvama svete Vladicice nase Bogorodice Djeve, Spase, spasi nas, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

1.O.Justin. "Zitija Svetih Devojaka", str.194. Reci prepodobne igumanije Teodule, kojima je zavetovala Teogoniju novoizabranu igumaniju na svojoj samrti: "Ti dobro znas poredak i ustav manastirskog zivota. Zaklinjem te Presvetom Jedinosusnom Trojicom, ne stici manastiru nikakva imanja i bogatstva, da ne bi um sestara skrenula na zemaljske brige, i da se zbog zemaljske brige  ne bi lisile nebeskih blaga, nego neka one,
prezrevsi sve sto je vremensko , dobiju ono sto je vecno".

Molitva prepodobnom Sarmatu (molitva u toku posta)

Molitvama Sabora Svih Svetih Hristovih Mucenika, prepodobni Sarmate osnazi nasu volju u podvigu posta i moli se za nas, sada i uve i u sve vekove. Amin

Molitva svetom Ignjatiju Bogonoscu

Od svake jeresi, sveti Ignjatije Bogonosce zakloni, i nasu ljubav prema Hristu i Bogu Ocu blagoslovi. Molitvama svetog Jovana Bogoslova, sveti Ignjatije episkope Antiohijski, moli se za nas, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva svetom Serafimu Sarovskom

Sveti Serafime Sarovski prosvetli nas blazenstvom i ispuni nas snagom Svetoga Duha da u veri Hrista spoznamo Istinu Boga nasega, sada i uvek i u sve vekove. Amin

Molitva svetom apostolu Jovanu Devstveniku

Sveti apostole koji si bio pod okriljem majke Hristove, majke  Boga nasega Svepreciste Bogorodice Djeve i sto si sa njom i njenim svetim blagoslovom propovedao Jevandjelje u Efesu u slavu Gospoda Isusa Hrista nasega, moli se za nas Presvetoj Majci nasoj da Gospod Bog pomiluje i spase nas, sada i uvek i u sve vekove vekova Amin.

Molitva apostolu Jakovu, bratu Bozjem

Brate Bozji, sto si postradao u zabludi bezumnog suknara molimo ti se od laznih ucitelja spasi nas. U ime Oca i Sina i Svetoga Duha da se slavio  crkva nasa i poredak Bozanstvene Liturgije tvoje, apostole Jerusalemski pravednice, moli Boga za nas, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Tuesday, January 12, 2010

Molitva svim svetima

Obavestite Gospoda ugodnici Bozji i recite Caru da mu se molimo pred svetim prestolom u zelji da skinemo nedostojnost i sramotu svih sagresenja nasih, da zivimo u pokornosti svetih Zapovesti Njegovih. I sva dela nasa da budu na Putu Njegovom i Slavi Njegovoj. Da nas zakloni od bolesti i zla i svakog bezboznog puta u bezakonju nase oholosti. Da nas nauci da cinimo Bogu ugodna dela kao dostojni sinovi Njegovi i da u srcu svom utvrdimo Gospoda, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva svim svetim apostolima

Blagosloven Bog nas, sto ucini da se udostoje galilejski ribari dara plamenih jezika Duha Svetog. Da premudrost Bozjega dara jezika apostolskih koji pokajanjem krstavase licem vere Hristove i vodom i Svetim Duhom uvedose nas u Carstvo Bozje, molimo se, Boze Oce  ispuni krstenjem i nas. Da rodjeno od vode i Svetoga Duha bude Duh, 1 molite Boga sveti apostoli.

1. Jovan.3,6

Friday, January 8, 2010

Molitva Gospodu Bogu nasemu - Prayer to God the Father

Sveti Jakomilostivi Gospode Boze nas, pogledaj rod svoj hriscanski sto od Tebe trazi Spas. U velikom milosrdju svome oprosti nam grehe, po velikom milosto svojoj primi molitve nase i Duhom Svetim sto se od tebe ishodi blagoslovi nas. Amin.

Molitva svim svetim andjelima

Udostoji nas Hriste Boze nas, molitve i Slave koju uznosimo za Heruvime i Prestole koji su prvi andjeli do Gospoda, Oca Tvoga. Zajedno sa Serafimima koji govorise kroz proroka Isaiju: "Svet, Svet, Svet je Gospod nad Vojskama; puna je sva zemlja slave njegove".1
I udostoji molitve i Slave koje uznosimo svoj nebeskoj vojsci Gospodstva, Sile, Vlasti, Nacela, Arhandjela i Andjela koji se ne zene, ne udaju, ne umiru i koji slave Boga i klicu Aliluja.
Klanjamo se Gospodu Ocu Tvome zajedno sa svim andjelima kroz reci Neemije: " Ti si sam Gospod; ti si stvorio nebo, nebesa nad nebesima, i svu vojsku njihovu, zemlju i sve sto je na njoj, mora i sve sto je u njima, i to ozivljavas sve to, i vojska nebeska tebi se klanja".2
Molimo se nebeskoj vojsci Gospodstva, Poglavarstva, Vlasti, Prestola, Heruvima, Serafima, Sile, Arhandjela i Hristovim Andjkelima " koji su kroz njega i za njega sazdani" 3 da slave tebe Boze, klicu Aliluja i mole se za nas.
Svetoi Prestoli, Sveta Gospodstva, Sveta Poglavarstva, Sveti Andjeli Vlasti molite se za nas. Sveti Heruvimi, Sveti Serafimi molite se za nas. Sveti Arhandjeli i Svi Sveti Hristovi Andjeli molite Boga za nas i pristupite uz nas na Strasnom Hristovom Sudu klicuci: Radujte se ljudi na vecnaja leta.
Hriste Boze nas, priznaj nas pred andjelima kao sto te mi slavimo na zemlji i Tvojim telom i krvlju se pricescujemo.
U slavu Gospoda nasega sa Svetim Duhom udostoji Hriste molitve nase za Spasenje i Vaskrsenjesa svim svetim andjelima koji ce u Tvom drugom dolasku sa Tobom doci po pravdu na Strasni Sud, slaveci Boga u sve vekove vekova. Amin.
1. Isaija 6,3
2. Neemija 9,6
3. Kolosanima 1,16

Molitva andjelu cuvaru - Prayer to Guardian Angel

Dobri andjele, cuvaru sto od mog rodjenja svoj sveti zadatak izvrsavas Bogu po zapovesti njegovoj da u dobroti, blagosti i veri u Hrista postanem pokoran ucenik tvoj. Ucini da stopala tela moga hodaju zemljom u Pravdi, a u smrti podigni dusu u nebo jedinome Bogu, cekajuci sud u Istini zivota mog. Amin.

Molitva svetom arhandjelu Mihailu

Udostoji molitve arhandjelu Mihailu, Hriste Boze nas, koji si rekao: "Bogovi ste, i sinovi Visnjega svi. Ali cete kao ljudi pomreti , i kao svaki knez pascete."1 Sveti arhandjele Mihailo, koji u casu sudnjega dana svakome sinu covekovom stojis kao Svedok Istine, od Visnjega postavljen na celo Nebeske vojske. Moli se Bogu za milost sveti arhandjele da se ne razgnevi na grehe sinova i kceri svojih da budu na potsmeh  za dela sto skrivise Gospodu, da pobedimo grehe u nama kao sto si ti pobedio satanu. Sveti arhandjele Mihailo, ognjem Spasenja pobedi grehe pakla u nama, da kroz ciste duse udjemo u presveti dom Gospodnji slaveci Svetu Trojicu u spasenju gresnika, sada i uvek i u sve vekove vekova. Amin.

Molitva svetom Jovanu Krstitelju - Prayer to Saint John the Baptist

Preteco i Krstitelju Hrista Boga nasega, sto svetlis u dostojanju zivota na zemlji  Monaha pre monastva, Devstvenika i Blagovesnika, Druga Zenikova i Proroka. Sto si proveo zivot svoj zemaljski kao Sin Pustinje, kao Veliki Molitvenik i Glas Reci Bozje, krstavajuci kao Propovednik Pokajanja u ime Oca, Sina i Svetoga Duha. I predstavio se Gospodu kao mucenik, vojnik cara nebeskog, Sunce Pravde, Danica zvezda, Svetilnik Svetlosti, Andjeo u telu. I stao pred Gospoda nasega Isusa Hrista i njegove matere Svepreciste Bogorodice. Sveti Jovane Krstitelju, moli se za nas, sada i uvek i u sve vekove vekova. Amin.

Kratka molitva - Short prayer

Svemilostivi Hriste oprosti nam grehe. Mati Bozja, Bogorodice Djevo, pomiluj nas. Sveti Duse, Boze Oce, Blagolovi. Amin.

Molitva Presvetoj Bogrorodici na svetom izvoru u Vodici

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu i Presvetoj Bogorodici a uteha svim nevoljnicima koji se umivaju ovom svetom vodom sa cudotvornog izvora Vodice1 na iscelenje svake bolesti, sada i uvek i u sve vekove vekova. Amin.
1.Vodica u Backoj.

Molitva pred cudotvornom ikonom Presvete Bogorodice u manastiru Savina - Prayer to the icon of miracles in Savina Monastery

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu koji su podarili silu koja je iscelila one koji su sa verom, nadom i molitvom pronalazili utehu pred ikonom presvete Majke. Molitvama pred cudotvornom ikonom manastira Savina, koju blagoverni srpski naropd uznosi svake godine na dan Uspenija Presvete Bogorodivce, Spase spasi nas. Amin.

Molitva na Veliki Petak - Good Friday prayer

Gopode Hriste sine Oca Nebeskog, istinitog Boga nasega,  sto sa svete molitve u Getsimaniji od Jude na Golgotu si odveden i raspet od razbojnika koji su te mucili, i sa Krsta si na danasnji dan u grob sahranjen. Primi uskrsnje molitve nase da farbom i uskrsnjim jajetom -  simbolima zivota i vaskrsenja  dostojno obelezimo i proslavimo Tvoje sveto vaskrsenje. Slava Bogu Ocu, Svetome Duhu i Vaskrslom sinu Hristu, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva pred pristupanje trpezi

Sveta Trojice Jedinosusna, Precista Bogorodice, oprosti nam grehe, udostoji  molitve nase i trpezu blagoslovi , sada i uvek i u sve vekove vekova. Amin.

Molitva Bogorodici Djevi - Prayer to Virgin Holy Mary

Prinesi nadanja nasa Svetoj Trojici Jedinosusnoj, mati nasa Bogorodice Djevo, da dusu moju osnazi u veri da cistog srca i misli trazim milost od Boga svog. U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u sve vekove vekova. Amin.

Molitva pri kadjenju

U ime Oca i sina i Svetoga Duha ucvrsti nas u molitvi, Vladiko Hriste, da tamjan ispuni blagoscu presvetoga cina zidove doma mog i obnovi osvecenje dostojno sveproslavljanja  prestola Svetoga Oca Tvog, sada i uvek i u sve vekove. Amin

Molitva za djake (ucenike) - Prayer for students

Prosvetli nas razum Gospode da ucimo u Pravdi i rasudjujemo u Istini. Nauci nas Gospode  da ne prestupamo zakon Tvoj, i da ne zaboravimo ime Boga svojega i podignemo ruke Bogu tudjemu.1 Da slusaju sinovi nastavu oca svog i ne ostavljaju nauke matere svoje.2 Da mudri slusaju i vise saznaju, a razumni da steknu mudrost.3 A ti ces gledati Gospode i blagosloviti nauke nase, sinova koji Tebe slave. Izbavi nas Boze od onih koji svedoce laznim nadama, zagovaraju pricama i raskidaju misli obmanama svojim i odvlace paznju nasu. Potkrepi razum Gospode, i rasvetli um neka se vesele oni koji mudrost traze i u dusi svojoj poznaju lice Tvoje Gospode, sada i uvek i u sve vekove vekova. Amin.
1.Psalam.44.20
2.Price Solomun.1.8
3.Price Solomun.1.5.

Molitva Gospodu za udostojenje posta i svete pricesti - Prayer before Fast and Holy Eucarist

Molim ti se, Hriste Boze nas, Sine Boga nasega, koji si greh nas primio na sebe i za krivicu nasu stradao na Krstu. Molimo ti se, svemilosrdni Gospode Hriste pred Ocem tvojim i pred Svetim Duhom i sa molitvama presvete majke Tvoje - svete vladicice nase Bogorodive Djeve  za oprostaj greha i hleb vecnoga zivota. Trpljenjem svojim nasli smo pristup veri u dostojanju tvoga oca, Boga nasega, da u Njegovoj pravdi nadjemo spasenje. Gospode Hriste, ocisti dusu, telo i misli nase da u ovom postu pristupimo ispovesti greha i dostojno primimo Sveto Telo i casnu Krv Tvoju. U slavu Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva za ozdravljenje - Prayer for sick

Pred licem Tajne smrti molitvom duse moje uznosi se patnja tela mog. Gopode, da li cujes glas patnje i boli moje? Gospode, da li vidis raba tvojega koji klececi pred tobom trazi milost? Gospode, izdaje me snaga, ucini milost svoju molim ti se, Boze, preobrazi trulez koja razdire. Molim ti se, Gopode, u pokornosti svojoj pricesti me neporocnom krvlju i telom Sina Svog. Oprostoi grehe raba tvojega i postupi po pravdi Tvojoj, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Thursday, January 7, 2010

Molitva za pokajanje - Prayer of regrets

Moja istina je u Tvom poznanju Gospode. Gresan sam pred Tobom i stojim u nepokornosti greha cekajuci u uzdanju milost i oprostaj Tvoj. Smiluj se, Boze, na slugu Tvojega koji ti se zaklinje na pokajnicki put i mudrost pravednih u strahu Gospodnjem. Necu pogaziti reci svoje Gospode u obecanju svetom Prestolu Tvom. " Ja vicem: Gospode! smiluj se na me, isceli dusu moju, sagresih to". 1 Povrati mi svetlost razum, molim ti se Boze. Da oteram oholost, zle misli i svaki gnev i da razumom mojim upravlje volja Tvoja u smernosti sluge Tvog, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva nedeljna - Sunday prayer

Blagoslovi molitvu, Gospode, i sva nadanja nasa sto se uzdamo u tebe Boga svojega, sto nosis Pravdu i sudis rdjavim, da u odmoru ovoga dana nadjemo smirenje u dusi nasoj i blagodat u delima od ruke nase svrsenih u ovoj nedelji, sada i uvek i u sve velove. Amin.

Molitva pred spavanje - Night time prayer

Pomozi, Boze, da nadje smirenje, da legne u postelju onaj koji ce sutra ustati od sna da odmorna tela i duse cini dela jednako dobra sebi kao i tebi Gospode u dostojanju Tvome, sada i uvek i u sve vekove. Amin.

Molitva dnevna - Daily prayer

Pomozi nam, Hriste Boze nas, da se ne sramote ljudi u gresima svojim, da ne kriju lice u stidu od dela svojih pred Ocem. Da ne cine ljudi bezakonja u bezboznistvu svom, da se sete Istine u kojoj su postali, da pamte dela Tvoja, Boze nas: " Neka poznaju da je ovo tvoja ruka, i Ti, Gospode, da si ovo ucinio".1 Pomozi nam Boze, da u ovome danu, i svim danima do svrsetka veka cinimo pravdu u blagodati ljudskog postojanja. Pomozi, Boze, da ne bude u dusama nasim svedocanstva zla satanskog. Da kajemo grehe prvorodne u nasledstvu nasemu dostojni postovanja. Da ne sudimo jer je Sud u ruci Tvojoj. Da cinimo milost ubogima, kao sto je prema nama milostiv Bog nas. I opomeni Gospode Hriste na veliki put Tvojih stradanja u oholosti ljudi, i na ranu koju si za nas primio da se sa njom spasemo, sada i uvek i u sve vekove. Amin.
Psalam.109.27

Molitva jutarnja - Morning prayer

Gopsode, pomozi da u ovome danu nadjemo Tvoj blagoslov Ne predaj nas u ruke pakosti i zlobe bezboznih nenavidnika da na nama prolivaju tastinu svoju, vec da u miru Bozjem dela cinimo i da sa pravednicima mir i spasenje trazimo. I blagoslovena da je molitva Bogu nasemu: jer "ko je ljubio kletvu njega ce i stici, a ko ne mari za blagoslov od njega ce otici" 1, jer tako stoji u Pismu. Neka bude izbavljenje onima koji ljube Gospoda i zaklon onima koji poznaju ime Njegovo 2, sada i u uvek i u sve vekove. Amin.
Psalam,109,17
Psalam.91.14

Tuesday, January 5, 2010

Molitva Bogorodici za blagoslov - Prayer to Holy Mary for Blessings

Nadanjima u milost Boga nasega sina tvoga Isusa Hrista - presveta , preblagoslovena Bogorodice, oprosti nam grehe i blagoslovi predstojeci rad ruku mojih i misli moje usmeri ka Bogu. Molitvom svojom sinu tvojemu odvrati iskusenja moja da ne razgnevim Gospoda, i da u dobroti i mlilosrdju Trojice Jedinosusne, i pod okriljem andjela cuvara celomudreno privedem kraju posao svoj. Amin.

Molitva Presvetoj Bogorodici - Prayer to Holy Mary

Precista, Preblagoslovena, Sveblaga Bogonevesto, Vladarsko Slavna, Vladicice Mati nasa Bogorodice Djevo, sto si u Svetlosti rodila Gospoda nasega Isusa Hrista da ponese nase grehe, molimo ti se , spasi nas. Amin.

Monday, January 4, 2010

Molitva Svetome Duhu - Prayer to the Holy Spirit

Gospode svi gresi nasi poznati su bezgranicnojn sili Duha Tvoga Svetoga i svaka pomisao bezakonja duse nase uvecava uvecava greh i sramoti nas pred licem zivotvorne sile Tvoje. Sveti Duse, svemilosrdna Svetlosti presvetim blagoslovom pobedi u nama strasti i ognjem svete tajne Tvoje pobedi poroke nase i oslobodi nas od zla. Amin.

Molitva Gospodu nasemu Isusu Hristu - Prayer to Our Lord Jesus Christ

Dostojno jeste Vaskrsenje Tvoje Hriste Boze nas. Tebe velicamo u slavi Boga Oca Tvojega i veru nasu cuvamo pod okriljem crkve Tvoje. U nadanju nasem molimo te, Hriste Boze nas, udostoji nas milosti svoje i milosti Tvoje matere preciste Bogorodice Djeve, Duha Svetoga i Boga Oca Tvog - i oprostaj nam daj nad sagresenjima nasim. Prosvetli nasa tela, srca, dusu i um. I Tvojom mliloscu uzvisi nas u dostojne sluge u svetoj crkvi Tvojoj gde prinosimo molitve i pokajanje Bogu Ocu Tvom. Oprosti nam grehe, sacuvaj nas od zla i budi sa nama do svrsetka veka, sa Ocem i Svetim Duhom. Amin.

Molitva Svetoj Trojici - Prayer to Holy Trinity

Boze Pravedni, Care Nebesni, sine Boziji Isuse Hriste svemilostivi, blagodatnom snagom Svetoga Duha, Sveta Trojice Jedinosusna u bezgranicnoj dobroti i slavi Svetih Tajna Tvojih, pogledaj, udostoji, uslisi, ukrepi, ispovedi, pricesti, pomiluj i blagoslovi nas. Amin.

Sunday, January 3, 2010

Gospode primi molitvu moju - Lord receive my prayer

Glas moj Tebe zove, Gospode, i govori o Slavi Tvojoj jer Ti si Car Slave i ruka Tvoja cini Pravdu.
Oci moje u Tvojoj Slavi gledaju cuda molitve moje o koju se nisi oglusio, i pruzio si milost nadanjima mojim.
Srcu mome sto ljubav uznosi Tebi Boze produzio si zivot za sve dane zivota mojega.
Pravda Tvoja uznela se u dobroti i blagoslovu sto mirom Tvojim dusu moju oporavlja.
Oteo si me neprijateljima mojim, bolestima i stradanjima i patnji tela i duse moje. Od ljubavi Tvoje nema veceg blaga, i Premudrost Tvoja cast je pravednicima.
Da je Blagosloven Bog nas, da ga se plase bezboznici jer ce ih pravda istrebiti sa Zemlje.
Evandjelisti sto su ustima Pravednika objavili Istinu rodjenja u Svetlosti od Boga nasega Sina da se na Svetim liturgijama pominju, da je slavljen Isus Hristos od Boga nasega sin.

Pravdu Gospodnju da upoznaju pravednici i osudu oni sto cine bezakonja i lazi kojima prikrivaju svoju oholost, mrznju i potsmevanje.
Reci Tvoje sto stoje u Pismu da stignu klevetnike i zlikovce cija usta lazi iznose, i da stigne gramzive koji prestupaju zapovesti.
I lice Tvoje neka ih u sramoti ponizi kada budu padali, kada budu nestali kao da nisu postojali.
Mudrost Tvoju sto su pogazili videce svi krajevi zemaljski, jer strah na licima bezumnih bice veliki.
Izbavljenje sto ce naci pravednici nece pomoci umanjenju greha bestidnih kojima ce se utrti koreni.

Molitvama mojim, pomozi Gospode, da se izbave oni koji se u Tebe uzdaju, da se izbave pravednici.
Otkrovenje Tvoje da pozna videlo koje sjaji na licima onih koji su u Mudrosti Tvojoj trazili pouzdanje, i u smernosti svojoj Tebe trazili, Gospode.
Lice Tvoje da ugledaju oni koji su Tebe iskreno trazili, koje si ucinio pravednim i dostojnim.
I svo Carstvo Nebesko i sva zemlja neka se skupi u Slavi Tvojoj da se utvrdi u nasledstvu koje je receno.
Tvojim Blagoslovom, Boze, da se sija svo Carstvo, i sve gore i svo dostojanje Tvoje.
Visine da vide spasenja i vaskrsenje pravednika, da vide Tvoju radost Gospode, sto radost dajes.
Uzdanje casnih da nadje videlo, da se zaodenu u milosti Pravde Tvoje koju si zavestao na zemlji.

Mislima i delima mojim trazim put do Tebe, u milosti Tvojoj izbavljenje je mojim nadanjima, jer je Sila Tvoja , i Slava u sve vekove.
Ovim nadanjima, Gospode, utesi sve nevoljnike, utesi pokajnike, utesi svoj narod koji te slavi.
Jer je Tvoja sila, Trojice jedinosusna, koja je u Premudrosti Bozjoj, ovde sa nama u sve vekove.
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Slava i Hvala Tebi Boze za ... (navedi razlog svoje zahvalnosti). Gospode primi molitve moje u zahvalnost tebi na dar , uslisi, pomiluj i blagoslovi, sada i uvek i u sve vekove .Amin.

Saturday, January 2, 2010

Uvod u knjigu Blagopohvaljenije Bogorazumija - Introduction to book Blagopohvaljenije Bogorazumija written by Jelena Vrsajkovic

O prisustvy Boga u svedocenju Sile Duha Svetoga svi sasvim izvesno osecamo. Mnogi, bezeci od istine, taj smisao nedostiznog objasnjavaju nedostignutim stepenom naucnog poznanja, ili nalaze odgovor u gordosti neverujucih objasnjanja svoje ateisticke filosofije. Jer jedino nepoznavanjem, neprihvatanjem, odnosno odbacivanjem Boga, ljudi stvaraju prostor za neometano sirenje svoje slave do krajnje tacke stvaranja neprikosnovenog licnog suda svog stvorenog kulta.

Ta sila svetoga duha koja nas ispunjava i sa kojom zivimo prozeta je Spasenjem koje je pruzeno svima nama u duhovnoj snazi Bozije premudrosti - disciplinom tela i duha - krstenjem, postom, pricescem i molitvom koja je ispunjena osecanjem vere. Svedocenje Duha Svetoga, koji jeste Boziji Promisao i nalazi odgovor jedino u svetinji Premudrosti Gospodnje, a ne u sudu ljudskog zakljucka, i poimanja u sili "mocnika" zemaljskih:

"David rece Gadu: u teskobi sam ljutoj; ali neka zapadnem Gospodu u ruke, jere je veoma velika milost njegova; a ljudima da ne zapadnem u ruke" (I. knj. Dnevn. 21,13).


Molimo se da nam Bog oprosti sagresenja nasa, i molimo se za sve one zatvorenike zakrilja ateistickog koji traze smisao u sebi i svim onima koji se prepustaju strastima i u paklu svakodnevnice iznemogli lutanjem gledaju u dubine dna kao roblje bezakonja, i da se molimo za sve jeretike i pogresna ubedjenja i one koji pod okriljem pravde traze kompromis kojega nema kada je u pitanju Bog i istina, i da se molimo da ih Gospod vrati na pravi put , da vrati sve one zavedene i one koji zavodeci idu po tami. Da se molimo za onaj deo pravoslavnog svestenstva koji u narodu pokazuju los primer upadajuci u greske i strasti i gordosti pod okriljem svetoga cina koji su na sebe primili. Primi Gospode molitve nase.

"Boze, budi nam milostiv i blagosiljaj nas, obasjavaj nas licem svojim. Da bih znao na zemlji put tvoj, po svima narodima spasenje tvoje. Da te slave narodi, Boze, da te slave svi narodi! Da se vesele i raduju plemena, jer sudis narodima pravo, i plemenima na zemlji upravljas. Da te slave narodi, Boze, da te slave svi narodi! Zemlja dade plod svoj. Sa se blagosilja Bog, Bog nas! Da nas blagosilja Bog, i da ga slave svi krajevi zemaljski!" (Psalam 67).

Jelena Vrsajkovic
U Beogradu na Sv Petku 1990

Iz recenzije profesora Protojereja Dragana Terzica

Sa blagoslovom Njegovog Preosvestenstva episkopa sabacko-valjevskog Lavrentija

Jelena Vrsajkovic
Blagopohvaljenije Bogorazumija zbirka molitava, Acta Serbica 1995


Recenzenti:
Prof. Dr. Dimitrije Kalezic
dekan Bogoslovskog Fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu

Prof. Dragan Terzic
Protojerej-stavrofor


Iz recenzije:


Molitve Jelene Vrsajkovic po svome sadrzaju, stilu i nameni tacno odgovaraju naslovu: zbirka molitava. Teme ovih molitava nisu ni priroda ni otadzbina ni blio sta od ovoga sveta, vec Bog, Bogorodica i sveci.

Ispunjena najplemenitijim i najsuptilnijim osecanjima Bozje velicine; zadivljena bozanskim projavljivanjem u svetu i tvorackim delovanjem na sve sto nas okruzuje, pesnikinja ispisuje hvalu Bogu za sva dobra podarena svetu i coveku. Prilazeci sa strahopostovanjem i bogobojazljivoscu Bozjoj neobuhvatnosti, moli se za sav rod ljudski i za svakoga coveka, svesna njegove ogrehovljene prirode i njegove slabosti za istrajavanje na putu koji mu je Gospod pokazao.

Molitve su pisane u manirusrednjevekovnih crkvenih duhovnih pesama, celovito sacuvanih u bogosluzbenim knjigama. U njima se preplicu trparski, kondacki, bogorodicni, vaskrsni i krstovaskrsni molitveni izrazi, kojima se pesnikinja sluzi kao paradigmom.

U molitvama ima elemenata psalmicke strukture, sto doprinosi njihovom melodicnom ritmu i istice lepotu i bogatstvo jezika. Sve molitve su duboko ukorenjene u Svetim pismu, a u nekima se i doslovno citira odgovarajuci stih iz jevandjelja i Poslanica, nenametljivo uveravajuci citaoca o potpunom skladu pesnikinjih misli i osecanja sa duhom Svetog pisma.

Za molitve posvecene svecima autorka je nasla inspiraciju u njihovim zitijama, tako da se neki stihovi iz ove grupe molitava mogu osrediti kao prepevana zitija svetih , sto pojacava njihovu autenticnost i kvalitet.

Cela zbirka molitava odise ceznjom za Bogom, vapajem za Njegovom miloscu i moljenjem da oprosti bezakonja ljutska , koja su se umnozila u ovome svetu. Pesnikinja je snagom svoje bogoceznjivosti i smislom da artikulise svoja uzvisena osecanja u jedino mogucu vertikalu uspela da citaocima molitava priblizi Nedostupnom, da ga navede da oseti neizmernu toplinu Bozije ljubavi za coveka i da mu otvori duhovne oci kako bi sagledao neiskazivu lepotu Njegove tvorevine.

Protojerej-stavrofor
Dragan Terzic, profesor