Zbirku molitava Blagopohvaljenije Bogorazumija je napisla Jelena Vrsajkovic 1990 godine u Beogradu. Knjiga je objavljena 1995 u izdanju Acta Serbica sa blagoslovom vladike sabacko-valjevskog Lavrentija.

Recenzenti:
Prof. Dr. Dimitrije Kalezic dekan Bogoslovskog Fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu
Prof. Dragan Terzic, Protojerej-stavrofor
In the photograph: on the right Fr. Petar (holding a red rose), Bishop Luka Kovacevic, Sister Mary Jelena, Sister Haritina and Mother Matrona followed by Serbs who live in Australia (Litany, Melbourne, Australia 1996).
BLAGOPOHVALJENIJE BOGORAZUMIJA
Zbirka molitava
HUMBLE PRAISE TO GOD'S WISDOM
Prayer book

Saturday, January 2, 2010

Uvod u knjigu Blagopohvaljenije Bogorazumija - Introduction to book Blagopohvaljenije Bogorazumija written by Jelena Vrsajkovic

O prisustvy Boga u svedocenju Sile Duha Svetoga svi sasvim izvesno osecamo. Mnogi, bezeci od istine, taj smisao nedostiznog objasnjavaju nedostignutim stepenom naucnog poznanja, ili nalaze odgovor u gordosti neverujucih objasnjanja svoje ateisticke filosofije. Jer jedino nepoznavanjem, neprihvatanjem, odnosno odbacivanjem Boga, ljudi stvaraju prostor za neometano sirenje svoje slave do krajnje tacke stvaranja neprikosnovenog licnog suda svog stvorenog kulta.

Ta sila svetoga duha koja nas ispunjava i sa kojom zivimo prozeta je Spasenjem koje je pruzeno svima nama u duhovnoj snazi Bozije premudrosti - disciplinom tela i duha - krstenjem, postom, pricescem i molitvom koja je ispunjena osecanjem vere. Svedocenje Duha Svetoga, koji jeste Boziji Promisao i nalazi odgovor jedino u svetinji Premudrosti Gospodnje, a ne u sudu ljudskog zakljucka, i poimanja u sili "mocnika" zemaljskih:

"David rece Gadu: u teskobi sam ljutoj; ali neka zapadnem Gospodu u ruke, jere je veoma velika milost njegova; a ljudima da ne zapadnem u ruke" (I. knj. Dnevn. 21,13).


Molimo se da nam Bog oprosti sagresenja nasa, i molimo se za sve one zatvorenike zakrilja ateistickog koji traze smisao u sebi i svim onima koji se prepustaju strastima i u paklu svakodnevnice iznemogli lutanjem gledaju u dubine dna kao roblje bezakonja, i da se molimo za sve jeretike i pogresna ubedjenja i one koji pod okriljem pravde traze kompromis kojega nema kada je u pitanju Bog i istina, i da se molimo da ih Gospod vrati na pravi put , da vrati sve one zavedene i one koji zavodeci idu po tami. Da se molimo za onaj deo pravoslavnog svestenstva koji u narodu pokazuju los primer upadajuci u greske i strasti i gordosti pod okriljem svetoga cina koji su na sebe primili. Primi Gospode molitve nase.

"Boze, budi nam milostiv i blagosiljaj nas, obasjavaj nas licem svojim. Da bih znao na zemlji put tvoj, po svima narodima spasenje tvoje. Da te slave narodi, Boze, da te slave svi narodi! Da se vesele i raduju plemena, jer sudis narodima pravo, i plemenima na zemlji upravljas. Da te slave narodi, Boze, da te slave svi narodi! Zemlja dade plod svoj. Sa se blagosilja Bog, Bog nas! Da nas blagosilja Bog, i da ga slave svi krajevi zemaljski!" (Psalam 67).

Jelena Vrsajkovic
U Beogradu na Sv Petku 1990

No comments:

Post a Comment