Zbirku molitava Blagopohvaljenije Bogorazumija je napisla Jelena Vrsajkovic 1990 godine u Beogradu. Knjiga je objavljena 1995 u izdanju Acta Serbica sa blagoslovom vladike sabacko-valjevskog Lavrentija.

Recenzenti:
Prof. Dr. Dimitrije Kalezic dekan Bogoslovskog Fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu
Prof. Dragan Terzic, Protojerej-stavrofor

In the photograph: on the right Fr. Petar (holding a red rose), Bishop Luka Kovacevic, Sister Mary Jelena, Sister Haritina and Mother Matrona followed by Serbs who live in Australia (Litany, Melbourne, Australia 1996).
BLAGOPOHVALJENIJE BOGORAZUMIJA
Zbirka molitava
HUMBLE PRAISE TO GOD'S WISDOM
Prayer book

Saturday, January 2, 2010

Iz recenzije profesora Protojereja Dragana Terzica

Sa blagoslovom Njegovog Preosvestenstva episkopa sabacko-valjevskog Lavrentija

Jelena Vrsajkovic
Blagopohvaljenije Bogorazumija zbirka molitava, Acta Serbica 1995


Recenzenti:
Prof. Dr. Dimitrije Kalezic
dekan Bogoslovskog Fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu

Prof. Dragan Terzic
Protojerej-stavrofor


Iz recenzije:


Molitve Jelene Vrsajkovic po svome sadrzaju, stilu i nameni tacno odgovaraju naslovu: zbirka molitava. Teme ovih molitava nisu ni priroda ni otadzbina ni blio sta od ovoga sveta, vec Bog, Bogorodica i sveci.

Ispunjena najplemenitijim i najsuptilnijim osecanjima Bozje velicine; zadivljena bozanskim projavljivanjem u svetu i tvorackim delovanjem na sve sto nas okruzuje, pesnikinja ispisuje hvalu Bogu za sva dobra podarena svetu i coveku. Prilazeci sa strahopostovanjem i bogobojazljivoscu Bozjoj neobuhvatnosti, moli se za sav rod ljudski i za svakoga coveka, svesna njegove ogrehovljene prirode i njegove slabosti za istrajavanje na putu koji mu je Gospod pokazao.

Molitve su pisane u manirusrednjevekovnih crkvenih duhovnih pesama, celovito sacuvanih u bogosluzbenim knjigama. U njima se preplicu trparski, kondacki, bogorodicni, vaskrsni i krstovaskrsni molitveni izrazi, kojima se pesnikinja sluzi kao paradigmom.

U molitvama ima elemenata psalmicke strukture, sto doprinosi njihovom melodicnom ritmu i istice lepotu i bogatstvo jezika. Sve molitve su duboko ukorenjene u Svetim pismu, a u nekima se i doslovno citira odgovarajuci stih iz jevandjelja i Poslanica, nenametljivo uveravajuci citaoca o potpunom skladu pesnikinjih misli i osecanja sa duhom Svetog pisma.

Za molitve posvecene svecima autorka je nasla inspiraciju u njihovim zitijama, tako da se neki stihovi iz ove grupe molitava mogu osrediti kao prepevana zitija svetih , sto pojacava njihovu autenticnost i kvalitet.

Cela zbirka molitava odise ceznjom za Bogom, vapajem za Njegovom miloscu i moljenjem da oprosti bezakonja ljutska , koja su se umnozila u ovome svetu. Pesnikinja je snagom svoje bogoceznjivosti i smislom da artikulise svoja uzvisena osecanja u jedino mogucu vertikalu uspela da citaocima molitava priblizi Nedostupnom, da ga navede da oseti neizmernu toplinu Bozije ljubavi za coveka i da mu otvori duhovne oci kako bi sagledao neiskazivu lepotu Njegove tvorevine.

Protojerej-stavrofor
Dragan Terzic, profesor

No comments:

Post a Comment