Zbirku molitava Blagopohvaljenije Bogorazumija je napisla Jelena Vrsajkovic 1990 godine u Beogradu. Knjiga je objavljena 1995 u izdanju Acta Serbica sa blagoslovom vladike sabacko-valjevskog Lavrentija.

Recenzenti:
Prof. Dr. Dimitrije Kalezic dekan Bogoslovskog Fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu
Prof. Dragan Terzic, Protojerej-stavrofor

In the photograph: on the right Fr. Petar (holding a red rose), Bishop Luka Kovacevic, Sister Mary Jelena, Sister Haritina and Mother Matrona followed by Serbs who live in Australia (Litany, Melbourne, Australia 1996).
BLAGOPOHVALJENIJE BOGORAZUMIJA
Zbirka molitava
HUMBLE PRAISE TO GOD'S WISDOM
Prayer book

Sunday, January 3, 2010

Gospode primi molitvu moju - Lord receive my prayer

Glas moj Tebe zove, Gospode, i govori o Slavi Tvojoj jer Ti si Car Slave i ruka Tvoja cini Pravdu.
Oci moje u Tvojoj Slavi gledaju cuda molitve moje o koju se nisi oglusio, i pruzio si milost nadanjima mojim.
Srcu mome sto ljubav uznosi Tebi Boze produzio si zivot za sve dane zivota mojega.
Pravda Tvoja uznela se u dobroti i blagoslovu sto mirom Tvojim dusu moju oporavlja.
Oteo si me neprijateljima mojim, bolestima i stradanjima i patnji tela i duse moje. Od ljubavi Tvoje nema veceg blaga, i Premudrost Tvoja cast je pravednicima.
Da je Blagosloven Bog nas, da ga se plase bezboznici jer ce ih pravda istrebiti sa Zemlje.
Evandjelisti sto su ustima Pravednika objavili Istinu rodjenja u Svetlosti od Boga nasega Sina da se na Svetim liturgijama pominju, da je slavljen Isus Hristos od Boga nasega sin.

Pravdu Gospodnju da upoznaju pravednici i osudu oni sto cine bezakonja i lazi kojima prikrivaju svoju oholost, mrznju i potsmevanje.
Reci Tvoje sto stoje u Pismu da stignu klevetnike i zlikovce cija usta lazi iznose, i da stigne gramzive koji prestupaju zapovesti.
I lice Tvoje neka ih u sramoti ponizi kada budu padali, kada budu nestali kao da nisu postojali.
Mudrost Tvoju sto su pogazili videce svi krajevi zemaljski, jer strah na licima bezumnih bice veliki.
Izbavljenje sto ce naci pravednici nece pomoci umanjenju greha bestidnih kojima ce se utrti koreni.

Molitvama mojim, pomozi Gospode, da se izbave oni koji se u Tebe uzdaju, da se izbave pravednici.
Otkrovenje Tvoje da pozna videlo koje sjaji na licima onih koji su u Mudrosti Tvojoj trazili pouzdanje, i u smernosti svojoj Tebe trazili, Gospode.
Lice Tvoje da ugledaju oni koji su Tebe iskreno trazili, koje si ucinio pravednim i dostojnim.
I svo Carstvo Nebesko i sva zemlja neka se skupi u Slavi Tvojoj da se utvrdi u nasledstvu koje je receno.
Tvojim Blagoslovom, Boze, da se sija svo Carstvo, i sve gore i svo dostojanje Tvoje.
Visine da vide spasenja i vaskrsenje pravednika, da vide Tvoju radost Gospode, sto radost dajes.
Uzdanje casnih da nadje videlo, da se zaodenu u milosti Pravde Tvoje koju si zavestao na zemlji.

Mislima i delima mojim trazim put do Tebe, u milosti Tvojoj izbavljenje je mojim nadanjima, jer je Sila Tvoja , i Slava u sve vekove.
Ovim nadanjima, Gospode, utesi sve nevoljnike, utesi pokajnike, utesi svoj narod koji te slavi.
Jer je Tvoja sila, Trojice jedinosusna, koja je u Premudrosti Bozjoj, ovde sa nama u sve vekove.
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Slava i Hvala Tebi Boze za ... (navedi razlog svoje zahvalnosti). Gospode primi molitve moje u zahvalnost tebi na dar , uslisi, pomiluj i blagoslovi, sada i uvek i u sve vekove .Amin.

1 comment:

  1. Knjiga Blagopohvaljenije Bogorazumija je objavljena 1995 u Beogradu. Molitve koje citatate na ovom blogu su deo drugog izdanje u pripremi za 2010 godinu. Nema vecih izmena u drugom izdanju. Tamo gde su izmene napravljene prilozeno je objasnjenje. Izmene je napravila Jelena Vrsajkovic.

    U ovoj molitvi je napravljena izmena i nedostaje deo teksta u poslednjoj recenici. Poslednja recenica u prvom izdanju ove knjige je bila zapisana: "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Slava i Hvala Tebi Boze sto si me udostojiorodjenja na dan Silaska Duha Svetoga, velikog praznika Svete Trojice Jedinosusne - Duhova. Gospode primi molitve moje u zahvalnost tebi na dar , uslisi, pomiluj i blagoslovi, sada i uvek i u sve vekove. Amin".

    U drugom izdanju ove knjige poslednja recenica je zapisana: "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Slava i Hvala Tebi Boze za ...(navedi razlog svoje zahvalnosti). Gospode primi molitve moje u zahvalnost tebi na dar, uslisi, pomiluj i blagoslovi, sada i uvek i u sve vekove. Amin."

    Razlog za izmenu: U toku proteklih godina od prvog izdanja knjige "Blagopohvaljenije Bogorazumija" Jelena Vrsajkovic je primila nekoliko pisama sa pitanjem da li je ovo licna molitva, ili je takodje ostali pravoslavni vernici mogu koristiti. Odgovor je molitva je namenjena svima.

    U tom delu poslednje recenice u ovoj molitvi gde je prvobitno bila zapisana jedna od zahvalnosti koje je Jelena Vrsajkovic uputila Bogu, sad je ostavljena nedovrsena recenica sa prostorom gde svako ko cita ili izgovara ovu molitvu moze da navede svoje razloge za zahvalnost Bogu.

    ReplyDelete