Zbirku molitava Blagopohvaljenije Bogorazumija je napisla Jelena Vrsajkovic 1990 godine u Beogradu. Knjiga je objavljena 1995 u izdanju Acta Serbica sa blagoslovom vladike sabacko-valjevskog Lavrentija.

Recenzenti:
Prof. Dr. Dimitrije Kalezic dekan Bogoslovskog Fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu
Prof. Dragan Terzic, Protojerej-stavrofor

In the photograph: on the right Fr. Petar (holding a red rose), Bishop Luka Kovacevic, Sister Mary Jelena, Sister Haritina and Mother Matrona followed by Serbs who live in Australia (Litany, Melbourne, Australia 1996).
BLAGOPOHVALJENIJE BOGORAZUMIJA
Zbirka molitava
HUMBLE PRAISE TO GOD'S WISDOM
Prayer book

Wednesday, January 13, 2010

Molitva prepodobnoj mati Petki - Paraskevi

Ravnoangelna mati nasa, koja si se odrekla sebe, primila krst i posla za Hristom Bogom nasim u svetim delima zivota svog, i u suzama, postu i molitvama priblizila se Spasitelju Hristu Bogu, ucini nas hristoljubivim. Predaj nas Bogu ravnoangelnim molitvama svojim i na sudnji dan zaodeni nas u cistotu da bi pred svetim arhandjelom Mihajlomdusa nasa cula reci blagodati Boga svog. Pomoli se Bogu za milost Izbavitelja nasega - kojega se ranom iscelismo1 miloscu Jedinosusne Istine, i za reci utehe narodu svome. Da put nas ukrepi u dostojanju. Da ne slusaju sinovi coveciji reci neznabozaca koji su se uzdigli u zemlji ovoj sa hlebom koji zatire i ubija duse, ne priznajuci Gospoda, onih koji prolamaju sveta nada nja nasa i vaspitavaju decu u neznanju, onih koji "zderu duse, otimaju blago i dragocene stvari , umnozavaju udovice" 2, i ne "razlikuju sveto od oskrnavljenoga, i necisto od cistoga ne raspoznaju".3 Vrati ih nazad da im se ne sudi krvlju i kamenjem i prokletstvom. Sveta mati nasa, moli se za nas.
Slava Ocu i Sinu i Scvetome Duhu i cast dostojnoj ravnoangelnoj Matero Paraskevi, sada i uvek i u sve vekove. Amin
1. Petar.2,24
2. Jezekilja. 22,25
3.Jezekilja. 22,26

1 comment: